Parametry
Vůně je minerální s aroma meruněk a kandovaného ovoce. V chuti se objevují tóny sušených meruněk s příjemně strukturovanou kyselinou a dlouhým, minerálním a šťavnatým závěrem.
Vůně je minerální s aroma meruněk a kandovaného ovoce. V chuti se objevují tóny sušených meruněk s příjemně strukturovanou kyselinou a dlouhým, minerálním a šťavnatým závěrem.
Vinařská oblast: Morava
Vinařská obec: Dolní Věstonice
Viniční trať: U tří pannen
Hodí se vědět
Pozdní sběr je jednou z jakostních tříd vín. Aby se víno mohlo pyšnit označením pozdní sběr, musí být cukernatost vinných hroznů v rozmezí od 21 °NM do 24 °NM. Aby se této cukernatosti dosáhlo, probíhá sběr hroznů v pozdějším termínu. S jakostní třídou pozdní sběr se nejčastěji setkáváme u suchých a polosuchých vín, pro jejichž výrobu je tato kvalita a cukernatost ideální.
Suchá vína ocení milovníci kyselejší a výraznější chuti. Mají totiž nejmenší obsah zbytkového nekvašeného cukru – maximálně 4 gramů na litr, popř. 9 gramů na litr. Typickými odrůdami pro suchá vína jsou např. Rulandské šedé, Sauvignon nebo Ryzlink rýnský.
Ryzlink rýnský /riesling/, přezdívaný také králem vín, je jedna z nejpěstovanějších odrůd ve střední Evropě. Nejvíce se pěstuje hlavně v Německu. Ryzlink rýnský má velmi často žlutozelenou barvu, čím zralejší, tím více zlatavý. Vůně bývají spíše ovocné (broskev, jablko, citrusové plody), ale mohou být i kořenité až kouřové. Je zde možné zachytit i tóny medu, marcipánu nebo hrozinek.
Bílé víno se vyrábí nejen z bílých, ale i červených nebo růžových hroznů. Bílé víno podávejte ke světlému masu, např. kuřecímu, rybám nebo mořským plodům. Výborně se hodí také ke smetanovým těstovinám nebo slaným koláčům s podílem vajec.
Parametry